Dersom ÉN lurer på noe, er sjansen stor for at flere gjør det samme. Under finner du derfor over 40 spørsmål om våre sitteputer fra Vicair – om alt fra sitteputenes funksjon og tilpasningsmuligheter, til rengjøringsråd og levetid.
Luftfylte celler, også kjent som SmartCells
Spørsmål: Jeg har hørt at man maksimalt bør ta ut 15 celler når man skal tilpasse en pute, gjelder dette hele puten eller per kammer?
Svar: Vi anbefaler å begynne med 5 celler, og maksimalt 15 celler, og det gjelder per kammer. Har man behov kan man ta ut flere, men det er viktig å alltid gjøre en skikkelig håndsjekk under bekkenet/sittebensknutene når man gjør dette slik at man ikke når bunnen. Håndsjekk skal alltid utføres når man gjennomfører en putetilpasning. Jo flere celler man tar ut, desto viktigere er det å følge opp.
Spørsmål: Kan man markere på selve puten at celler er tatt ut eller lagt til slik at man lett kan vite dette til neste gang puten skal brukes? Kanskje har puten blitt vasket eller hentet fra et lager for å brukes av en annen bruker.
Svar: Det finnes ikke noe sted på selve puten hvor man kan angi hva som er tilpasset. På putens etikett finner man oversikt over putens opprinnelige fyllingsgrad slik at man vet hvor mange celler som lå i hvert kammer fra fabrikk. På hjemmesiden vår finnes det likevel skjemaer for nettopp dette formålet, slik at man skrive inn hvor mange celler som er tatt ut eller lagt til i hvert enkelt kammer. Skjemaet heter «Skjema for fyllingsgrad av pute» og ligger under «Dokumentasjon og teknisk data» på hver enkelt produktside. Fyllingsgraden kan trenge å kontrolleres hvis man er usikker.
Spørsmål: Hvor mange celler kan man legge til i hvert kammer?
Svar: Dette avhenger av hva slags tilpasning som skal gjøres, og vil alltid være ut ifra brukerens behov. Anbefalingen er også her maksimalt 5 celler. Husk også å alltid kontrollere huden slik at det ikke oppstår rødhet.
Spørsmål: Finnes det fullstendige oversikter over fyllegraden på alle Vicair-putene deres på hjemmesiden?
Svar: Med tanke på at det i dag finnes mange forskjellige modeller og flere hundre størrelser, er det umulig for oss å opprettholde disse dokumentene. Fyllingsgraden har vært merket på putens etikett siden 2006. Har dere behov for å vite fyllingsgraden på eldre puter som ikke har denne merkingen, kan dere kontakte oss i Invacare.
Spørsmål: Hvor mange celler totalt anbefales å ta ut/legge til hele puten?
Svar: Dette vil alltid avhenge av brukerens behov for tilpasning for å oppnå en god sittestilling og posisjonering. Begynn med 5 celler, og maksimalt 15 celler, per kammer. Totalantallet for hele puten vil derfor variere ut ifra putetype og antall kammer på den respektive puten. Husk også å utføre en god håndsjekk under bekkenet/sittebensknutene ved putetilpasning for å sikre at brukeren ikke når bunnen.
Spørsmål: Kan man bestille ekstra Smartceller hvis man har mistet de cellene man har tatt ut?
Svar: Ja, det er mulig å bestille flere Vicair-celler til sitteputer, 50 stk., art.nr. 00400007. Kontakt vår kundeservice for spørsmål eller bestilling.
Spørsmål: Finnes det et dokument man kan bruke for å dokumentere hvordan man har tilpasset puten? F.eks. hvor mange celler man har plukket ut eller lagt til i hvert kammer?
Svar: Ja, det finnes! Skjemaet heter «Skjema for fyllingsgrad av pute» og ligger under «Dokumentasjon og teknisk data» på hver enkelt produktside.
Spørsmål: Er det mulig å få tilsendt bilder og informasjon om de litt eldre sitteputene/Smartcellene fra Vicair?
Svar: Bilder og informasjon om våre gamle Vicair-puter og SmartCells kan vi finne i vårt arkiv. Kontakt vår kundeservice om du ønsker å få tilsendt dette.
Spørsmål: Hvordan ser man forskjell på nye og gamle SmartCells?
Svar:
- 1997–2009 Mørkeblå SmartCells
- 2009–2010 Lyseblå SmartCells
- 2010–2017 Lysegrå SmartCells med blå logo
- 2017– nå Lysegrå SmartCells med svart logo (vaskbar i maskin)
I rullestolen
Spørsmål: Kan man bruke Vicair Active O2 for å motvirke fremoverglidning?
Svar: Vicair Active O2 er utformet for å motvirke at personen glir fremover. Det er likevel viktig å også være bevisst på rullestolens innstillinger, føttenes plassering samt personens klesmateriale for å oppnå optimal effekt.
Spørsmål: Anbefaler dere at sitteputen skal være bredere enn rullestolens sittebredde?
Svar: En Vicair-pute kan være 2,5 cm bredere enn rullestolens sittebredde. Velg likevel alltid en putestørrelse som er nærmest mulig rullestolens sittebredde.
Spørsmål: Har vanskeligheter med å få Vicair-puten til å ligge godt i rullestoler med setetrekk. Anbefaler dere alltid å bruke utjevningsplate? Har dere noen tips til hvordan man kan få puten til å ligge stabilt?
Svar: Nei, utjevningsplate er ikke nødvendig. Hvis puten ikke ligger stabilt, kan man bruke den dobbeltsidige borrelåsen som følger med puten. Hvis denne har blitt borte, anbefales et høyfriksjonsmateriale/anti-skli under puten.
Spørsmål: Hvilke høyder finnes Vicair-puter i, og hvordan velger man riktig høyde?
Svar: Putene finnes i flere forskjellige høyder: 6/9/10/12 cm. Behovet styrer selvfølgelig valget, men en enkel regel er å gjøre en risikovurdering. 6 cm brukes mest hvis man ikke har behov for tilpasning, men likevel er i risiko for å utvikle trykksår. 9/10/12 cm brukes på sin side ved høy risiko og/eller hvis brukeren har trykksårkategori 1–4 med behov for å tilpasse puten. Merk også at det er anatomiske forskjeller på bekkenet til kvinner og menn, og at menn derfor kan sitte «igjennom» en 6 cm-pute. Kontakt gjerne din lokale Invacare-representant om du har spørsmål vedrørende dette.
Spørsmål: Må man riste opp/fluffe opp puten hver dag?
Svar: Nei, det trenger man ikke. Puten vil tilpasse seg etter brukerens kroppsform hver gang de setter seg i rullestolen.
Spørsmål: Hvilken av Vicair-putene passer best om man ønsker å motvirke fremoverglidning i rullestolen?
Svar: At en bruker sklir fremover i sittende stilling kan skyldes flere ulike ting. Kontroller føttenes plassering, hvilket materiale brukerens klær er laget av (ulike materialer har ulik friksjon), rullestolens innstillinger og putens form. Det er derfor vanskelig å anbefale en spesifikk pute da alle brukere har ulike individuelle behov.
Ytre påvirkning
Spørsmål: Påvirkes sitteputene av varme, kulde eller forskjellig lufttrykk?
Svar: Puten påvirkes ikke av forskjellige temperaturer, men når det gjelder økt lufttrykk, for eksempel i fly, vil cellene utvide seg. Hvis brukeren trenger å bruke puten under flyreiser for å redusere risikoen for trykksår, skal celler fjernes og huden inspiseres.
Spørsmål: Kan man oppbevare sitteputene fra Vicair i minusgrader i 5-6 timer, for eksempel i en kald bil?
Svar: Absolutt! Det er helt uproblematisk å oppbevare putene i temperaturer mellom -20 og +55 grader.
Spørsmål: Aldres Vicair-putene selv om de ikke brukes og ligger på hyllen?
Svar: Alle materialer aldres over tid, selv om de ikke brukes. Puten påvirkes av blant annet temperatur og luftfuktighet. Kontroller derfor puten før bruk for å sikre at den ser ok ut.
Spørsmål: Kan Vicair-puter brukes i sittemøbler som lenestoler?
Svar: Vicair-puter er klassifisert som rullestolputer, og ifølge det nye regelverket MDR 2017/745 kan ikke produsenten ta ansvar hvis puten brukes andre steder, som i en lenestol. Hvis dere likevel velger å bruke puten i en lenestol etter en risikovurdering, overtar dere ansvaret.
Spørsmål: Hva er levetiden på Vicair-putene?
Svar: Levetiden er i gjennomsnitt 5 år, men puten kan vare lenger eller kortere avhengig av bruk, rengjøring og oppbevaring. Kontroller puten hver 3. måned for eventuelle ytre skader og ødelagte celler. Det ytre avtagbare trekket kan også enkelt skiftes ut ved behov.
Brukerens funksjon og forutsetninger
Spørsmål: Styrer brukerens vekt valget av høyden på puten med tanke på stabilitet/ustabilitet?
Svar: Ikke direkte, det er mer brukerens kroppsform som styrer, og hvor mye egen polstring/fett/muskelvev de har. Dersom brukeren er veldig tynn, anbefaler vi alltid å bruke en 10 cm pute siden benfremspringene da mer fremtredende og ubeskyttet.
Spørsmål: Kan man bruke Vicair-puter hos brukere med smerter?
Svar: Ja, Vicair-puter kan fint brukes hos pasienter med smerter. Bruk gjerne en 10 cm høy pute, da det totalt sett gir mer materiale til å fordele/avlaste trykket på. Husk likevel kontinuerlig evaluering.
Spørsmål: Hvis brukeren kjenner cellene, og at de føles stikkende, hva kan man gjøre da?
Svar: De nye oppdaterte grå Smartcellene med blå eller svart logo har avrundede hjørner for bedre fleksibilitet, nettopp for å unngå at brukeren føler cellene. Hvis problemet vedvarer, kan det hjelpe å vaske puten, da puten da blir litt mykere. Merk også at det kun er de grå Smartcellene med svart logo som er maskinvaskbare.
Spørsmål: Noen ganger sitter brukeren fast i putens fremre del etter å ha stått opp og det er vanskelig å flytte brukeren tilbake i rullestolen. Hva gjør man da?
Svar: Prøv å plassere brukeren så nær rullestolen som mulig ved forflytning for å komme så langt inn i stolen som mulig, slik at puten ikke oppleves som et hinder.
Spørsmål: Jeg har en bruker som sparker seg frem med ett bein, glir ofte frem og trenger hjelp tilbake. Tips til tilpasning?
Svar: Prøv Vicair Vector O2 10 cm ved å tilpasse «sparkesiden» ved å åpne opp hoftevinkelen. Tilpass side-seksjonene samt seksjonen under låret for en god posisjon for å redusere glidning. Kontakt gjerne din lokale Invacare-representant om du har spørsmål her.
Spørsmål: Hvilken Vicair-pute er best for brukere som har trykksår i korsbenet (Sacrum)?
Svar: Vicair Vector O2 10 cm er den mest stabile puten, så den i kombinasjon med andre tiltak kan være verdt å prøve. Putens form gir god avlastning av sittebensknutene og korsbenet. Husk også at puten alltid vil være en del av en helhet og derfor være et supplement til et ev. trykksårprogram. Evaluer alltid.
Rengjøring og velikehold
Spørsmål: Vasker man Vicair-putene med eller uten trekk?
Svar: Puten og det avtagbare trekket bør separeres, men det går å vaske dem sammen i vaskemaskin på 60 grader.
Spørsmål: Kan man putte Vicair-putene i en tørketrommel?
Svar: Nei, det kan man ikke, da det lett blir for varmt og påvirker Smartcellene negativt.
Spørsmål: Hvor lang tid tar det for puten å tørke?
Svar: Putens tørketid under gunstige forhold er ca. 3-4 timer. Hvis mulig, anbefales det å vaske puten om kvelden slik at den kan tørke over natten.
Spørsmål: Vi har noen eldre modeller av Vicair-putene, er disse også vaskbare i maskin?
Svar: Nei, om du har en gammel Vicair-pute, er det bare selve putetrekket som er vaskbart i maskin. Det går bra å ta ut cellene og vaske resten, alternativt desinfisere puten.
Spørsmål: Hvordan rengjør man de "gamle" Vicair-putene versus de nyere putene fra Vicair O2-serien?
Svar: De "gamle" ikke luftgjennomtrengelige putene rengjøres med avtørking/desinfisering, alternativt ved å ta ut Smartcellene og vaske det indre putetrekket i maskin på 60 grader. Vicair O2-putene vaskes i maskin på 60 grader med Smartcellene værende igjen i puten. Ved vask av Active O2-puten må skummet tas ut før vask.
Spørsmål: Kan skummet i Vicair Active O2 vaskes i maskin?
Svar: Nei, det kan ikke vaskes i maskin og må tas ut før vask. Skummet er utstyrt med inkontinenstrekk som beskyttelse som du kan tørke av. Resten av puten er vaskbar på 60 grader.
Trekk og materialer
Spørsmål: Hvor mye av den trykkavlastende effekten forsvinner ved bruk av inkontinenstrekk?
Svar: Inkontinenstrekket har lavere elastisitet enn standardtrekket, men påvirker ikke trykkavlastningen nevneverdig.
Spørsmål: Er det meningen at alle Vicair-putene kan brukes uten avtagbart trekk?
Svar: Nei, det er bare Vicair Active O2-puten som kan brukes uten avtagbart trekk, da den har et annet tekstil i puten.
Spørsmål: Hva slags type trekk finnes til Vicair-puter?
Svar: Det finnes 3 forskjellige trekk: Comfair, Inkontinens og et Topp-trekk.
Spørsmål: Hvordan påvirkes mikroklimaet ved bruk av inkontinenstrekk?
Svar: Inkontinenstrekket er væsketett, men pustende, så det vil fortsatt være noe temperaturregulering. Sammenlignet med et standard- eller topp-trekk vil mikroklimaet – altså reguleringen av varme og fukt – være noe redusert.
Spørsmål: Er alle Vicair-puter lateksfrie?
Svar: Ja, alle Vicair-produkter er lateksfrie.
Øvrige spørsmål
Spørsmål: Hva er de fremste fordelene med å velge Vicair-puter sammenlignet med andre luftfylte puter med pumpe?
Svar: Det finnes mange puter på markedet, og det er alltid brukerens behov som styrer. Vicair-putene er stabile, kan brukes rett fra esken, man trenger ingen tilbehør, og det kreves ikke noe spesifikt daglig vedlikehold (kontroller puten hver 3. måned). Sist men ikke minst, kan du som bruker føle deg trygg når du sitter på puten, da den inneholder i gjennomsnitt 500 Smartcells, og risikoen for at cellene går i stykker er minimal.
Spørsmål: Hvordan måler man størrelsen på sitteputen hvis etiketten skulle bli utydelig?
Svar: Den beste måten å måle sitteputen på er å måle fra hjørne til hjørne på putens underside. Husk at modellens seksjoner på oversiden kan få det til å se ut som om putedimensjonene ikke er korrekte, spesielt når det gjelder Vicair Vector O2. Det er også en liten toleranse når det gjelder sømmonn, men denne er i praksis ubetydelig.