10 praktiske tips til en enklere flyreise med rullestol

Nyheter

10 praktiske tips til en enklere flyreise med rullestol

Skal du ut å fly med rullestol? Les våre 10 praktiske tips for en enklere og mer behagelig reise!
10 tips til en enklere flyreise med rullestol

Mange rullestolbrukere kan oppleve flyreiser som stressende. Det å komme seg til gaten i tide, manøvrere rundt på flyplassen og dra rundt på bagasje er ikke enkelt for noen. Når man i tillegg har medisinsk utstyr eller et hjelpemiddel å forholde seg til, blir det ekstra utfordrende. Som ved mange andre ting i livet, kan godt forarbeid og planlegging gjøre reisen og opplevelsen litt bedre.

Her får du 10 praktiske tips til hvordan du kan unngå stress og unødvendige utfordringer når du skal ut og reise med rullestol. 

Skal du ha med deg et elektrisk drivaggregat på flyreisen? Last ned flysertifikatet du trenger nederst i denne saken!

 

1. Gi beskjed til flyeselskapet om at du og rullestolen din skal ut å fly

Gi flyselskapet ditt beskjed om at du reiser med rullestol i god tid før avreisedag. De fleste flyselskap anbefaler at du melder ifra om behov for assistanse minst 48 timer før avreise. Noen flyselskaper har også begrensninger på hvor mange elektriske rullestoler de kan ha med seg per flyvning. Flyselskapene ønsker også å vite målene på stolen din og hva slags batteritype du har dersom du reiser med elektrisk rullestol eller har et drivaggregat/hjelpemotor. Dette kan i de fleste tilfeller meldes inn som en del av selve billett-bestillingsprosessen. Hvis ikke kan du kontakte flyselskapets kundeservice. (Se kontaktinformasjon til de ulike selskapene nederst i saken).

2. Møt opp i god tid på flyplassen

Alle reisende blir oppfordret til å møte opp på flyplassen i god tid før avreise, gjerne mellom 1-2 timer avhengig av om det er en innenriks- eller utenriksreise. Flyselskapene opplyser alltid om anbefalt oppmøtetid på sine hjemmesider, så sjekk med ditt flyselskap hva som gjelder, og følg disse oppmøtetidene.

3. Ta med sitteputen din ombord i flyet

Ta av sitteputen din før rullestolen legges i lasterommet på flyet – så kan du sitte på denne også under flyreisen. Sitteputen vil sørge for god posisjonering og økt komfort på flyreisen, noe som er spesielt viktig om du er i frisikosonen for å utvikle trykksår. Å ta med sitteputen ombord vil også minske risikoen for at puten blir skadet under transport.

4. Dobbeltsjekk informasjonen på bagasjelappen

Dobbeltsjekk at informasjonen på bagasjelappen som settes på rullestolen stemmer overens med informasjonen som står på boardingkortet – så er du helt sikker på at du og rullestolen din havner på samme sted.

5. Sett en ekstra navnelapp på rullestolen din

Selv om det er lite sannsynlig at bagasjelappen forsvinner fra rullestolen, er det alltid lurt å feste fast en ekstra lapp med din kontaktinformasjon. Finn et sted på rullestolen hvor du kan feste en merkelapp med navn, telefonnummer og destinasjonen din.

6. Ta av klesbeskytterne

Dersom rullestolen din har klesbeskyttere kan det være lurt å ta av disse og ta de med ombord i flyet – så unngår du at de løsner eller blir skadet under transporten.

7. Ha dialog med personalet i gaten

Reiser du uten assistanse lønner det seg å gi beskjed til gate-personalet om at du gjerne ønsker å komme ombord i flyet først. På denne måten slipper du å måtte stresse ombord, og bakkepersonalet får bedre tid til å trygt sikre rullestolen din i lasterommet.

8. Oppgi ekstra informasjon dersom du reiser med en elektrisk rullestol

Dersom du reiser med en elektrisk rullestol kan det være lurt å feste en lapp på rullestolen om hvordan bremsene fungerer, og hvordan de kobles fra, slik at bakkepersonalet enklere kan håndtere rullestolen din på en riktig måte.

9. Har du et drivaggregat / hjelpemotor påmontert rullestolen din? Da må du medbringe et flysertifikat!

Mange rullestolbrukere bruker fra tid til annen, eller kanskje hver eneste dag, et drivaggregat eller en hjelpemotor på den manuelle rullestolen sin. Dersom du skal ha med deg dette på flyreisen, må du medbringe et flysertifikat som dokumenterer at du kan ha med deg batteriet ombord. Har du et drivaggregat/hjelpemotor fra Alber kan du laste ned de respektive flystertifikatene her:

10. Ønsker du mer informasjon?

Les mer på Avinor sine nettsider om hvordan de legger til rette for assistanse på fly og flyplasser.

 

Praktisk informasjon og kontaktinformasjon til de ulike flyselskapene i Norge finner du her: