Trykksår – hva er det og hvordan forebygge?
Trykksår er skader på huden og underliggende vev som forårsakes av trykk, skyvkrefter/shear eller friksjon.
Hvordan oppstår det og hvem har økt risiko?
Trykksår kan oppstå i alle aldre, ikke bare hos eldre. Utsatte grupper kan være de som:
- Sitter eller ligger mye med trykk mot huden
- Opplever skyvkrefter og friksjon for eksempel når de sklir opp eller ned i seng eller stol
- Har lav eller ingen evne til å kjenne smerte
- Har begrenset evne til å bytte stilling
De som sitter i rullestol vil ofte ha økt risiko, og trykksår kan oppstå kun på noen timer.
Kategorier av trykksår
Trykksår deles gjerne i fire kategorier. Stadium én starter med misfarging av huden, mens stadium fire kan være åpne sår der muskler og ben synes. Sistnevnte er mer aktuelt for langvarige sykehuspasienter, mens stadium én og to er mer vanlige.
Stadium 1
Huden er intakt men har en rødhet som ikke blekner etter at trykket er fjernet. På mørkere hud må man se etter blå-lilla flekker. Ofte forekommer trykksår over benfremspring, så for rullestolbrukere kan for eksempel sitteknuter, hæler og korsben være utsatte. Området kan være smertefullt eller varmere eller kaldere enn normalt.
Stadium 2
I denne kategorien vil man kunne ha tap av hud, og såret er vesentlig rødere enn i kategori én. Såret kan se ut som et tørt, overfladisk åpent sår eller en blodfylt blemme.
Forebygging av trykksår er avgjørende
Det er alltid best å forebygge trykksår. Man bør derfor følge nøye med på huden, bevege seg for å få i gang blodsirkulasjonen og ha fokus på å avlaste trykk.
Sitter du i rullestol?
- Avlast og varier stilling
Det anbefales å bytte stilling hvert 15. til 30. minutt. For eksempel kan man vugge fra side til side, lene seg fremover eller presse seg selv opp ved hjelp av armlenene for å avlaste presset fra baken. - Velg rett pute
Det er viktig å bruke en pute med trykksårforebyggende egenskaper. Vi har spesialputer fra Vicair som er fylt med luftceller. Disse fordeler trykket over en større flate og kan tilpasses til å avlaste trykk etter ditt behov. I dette blogginnlegget forteller vår blogger hvor viktig en pute var for hans livskvalitet. - Riktig tilpasning av rullestol
Dette er viktig for god trykkfordeling. Er du i tvil om tilpasning kan du alltid kontakte oss.
Er du sengeliggende?
- Avlast trykket ved å endre stilling på egen hånd eller med hjelp
- Velg rett madrass
- Gode trykkfordelende madrasser er Dacapo-serien i skum og den statiske overmadrassen Carebed som er fylt med luft.
- Ved høy risiko for trykksår kan man bruke en dynamisk madrass. Med et vekslende lufttrykk avlastes kroppen helt for trykk. MA50CE overmadrass har denne funksjonen.
- Benytt deg av sengens funksjoner for justering av posisjon
For eksempel vil justering av hjertebrettet føre til at trykket mot setet endres. Pleiesengen SB755 har mange muligheter for justering. Et praktisk alternativ kan være et elektrisk hjertebrett som enkelt monteres i sengen hjemme.
Hva hvis du oppdager trykksår?
Dersom du har mistanke om at du har økt risiko eller har oppdaget begynnende trykksår, må du kontakte terapeut eller fastlege for å kartlegge problemet og få hjelp til forebygging og behandling.
Søke om hjelpemidler for trykksår
For å få hjelpemidler dekket av NAV må din terapeut søke for deg. Er du terapeut og trenger veiledning til hvilke hjelpemidler som finnes, kan du kontakte oss. Vi arrangerer også kurs om antidecubitus.
Mer informasjon
Du kan lese mer om hvordan trykksår forebygges i dette temaheftet fra Invacare. Vi har også en egen nettside om trykksår.
Norsk helseinformatikk har også en informativ side om trykksår.